政府多次出手調控樓市,難免令人有推樓市之感。一向份屬「好友」的長實執行董事趙國雄不諱言對下半年樓市「睇唔通」,直言十多年未試過(「睇唔通」後市),預料下半年受外圍環境及政策左右,樓價難免有下調壓力,暗喻看淡後市,又重申不欲樓價大升,否則只會再迫使政府出招。過去一年多動用超過200億元買入多幅貴重靚地的長實,真金白銀投地親自演繹集團睇好後市,豈料卻180度轉,由「好友」變身「淡友」加把口唱淡樓市。長實副主席李澤鉅及趙國雄兵分兩路發表意見,出席公開場合的李澤鉅,被問及收緊按揭會否造成用家無法置業,相反無需借貸的買家卻可從容上車的奇怪現象。李澤鉅回應:「政府收緊借貸條款,無需承做按揭的買家會較容易買到心頭好,或者説借貸較少的人自然會有優勢。」

政府多次出手調控樓市,難免令人有推樓市之感。一向份屬「好友」的長實執行董事趙國雄不諱言對下半年樓市「睇唔通」,直言十多年未試過(「睇唔通」後市),預料下半年受外圍環境及政策左右,樓價難免有下調壓力,暗喻看淡後市,又重申不欲樓價大升,否則只會再迫使政府出招。
過去一年多動用超過200億元買入多幅貴重靚地的長實,真金白銀投地親自演繹集團睇好後市,豈料卻180度轉,由「好友」變身「淡友」加把口唱淡樓市。
長實副主席李澤鉅及趙國雄兵分兩路發表意見,出席公開場合的李澤鉅,被問及收緊按揭會否造成用家無法置業,相反無需借貸的買家卻可從容上車的奇怪現象。李澤鉅回應:「政府收緊借貸條款,無需承做按揭的買家會較容易買到心頭好,或者説借貸較少的人自然會有優勢。」
至於趙國雄交代旗下日出康城2C期取得售樓紙,準備7月出擊的喜訊後,開始進入今次記者會的正題,三番四次重複「睇唔通」後市,言談間更暗喻睇淡後市。
趙國雄不諱言,今次政府出招後,樓市靜得出奇,觀望氣氛濃厚,交投萎縮,集團過去一週售出10多個單位,比以往正常日子的銷情大減,集團不欲政府出手如此重,因為「睇唔通」後市,樓盤要盡快去貨,坦言「賣得快好世界」。
趙續説,相比其他地區的樓市,香港的房策尚有很鬆動的操作空間,但若然樓市再繼續癲,只會迫使政府再出招,政府尚有很多招數「收埋袋」,再出招的話,經營環境勢比現時更困難。
趙國雄除憂慮樓市太旺迫令政府出招幹擾樓市,造成左右下半年樓價走勢的元兇外,另一個令他「睇唔通」後市的因素,乃局勢頗動盪的外圍環境,若然息口一旦急升,樓價勢必大幅回落,雖然現階段息口難大升,以及受歐債危機困擾,下半年樓市「睇唔通」。
他又稱,年初已預測全年樓價有雙位數升幅,但上半年升勢已達標,下半年主觀願望不欲樓價急升,希望平穩發展,但觀乎形勢,下半年樓價難免有下調壓力,但跌幅難預知,強調樓市絕對不會「檔」。被追問「睇唔通」樓市更預測樓價下跌,是否睇淡後市,趙重申純粹「睇唔通」而非睇淡,但言語間指樓價會跌已暗指睇淡後市。
其後,趙國雄傳授買家於淡市的置業錦囊,他認為用家入市自主可以考慮,即使樓價高可靠低息抵銷,重申樓價再升的話則要量力而為;相反投資者入市則要顧及風險,現時投資風險相對高。
對於趙國雄發表的「睇唔通」言論,新地(00016)代理執行董事雷霆睇法相反,認為樓市基礎並無變,政府出招反有效令用家安心置業,無論一手及二手選擇明顯增多,相信下半年樓市平穩向好。
英皇國際(00163)執行董事張炳強表示,近期市場觀望氣氛濃厚,過去樓價升勢急勁,即使下半年掉頭回落也屬正常;至於會否憂慮政府再出招,張認為樓市已變成政治問題,無論任何情況下,政府必需以平衡各方利益為大前提。

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here